söndag 9 maj 2010

Dagens Arbete...

I dag tänkte jag göra lite reklam för den bästa fackföreningstidningen: Dagens Arbete. Det är en tidning som alla som är med i IF Metall får. Faktiskt så är den tidningen så bra så det är en av anledningarna till att jag fortfarande är med i det facket...

I detta nummer kan man till exempel läsa ett reportage om den döende bruksorten Lesjöfors... "Nä, men OJ!" säger ni. "Vad intressant då!" Jo men faktiskt är det det. I alla fall om man är lite intresserad av svensk kulturhistoria!

Annars är väl Lesjöfors mest känt för två saker. Dels för det anrika bandylaget förstås. Men även för att det utmärkta ungdomsprogrammet "Bullen" var där och gjorde ett reportage en gång i tiden:Jag kom precis på en jämförelse man skulle kunna göra: Nästan alla som tågluffade på 80-talet åkte någon gång genom det forna Jugoslavien på väg mot Grekland och öarna... Jugoslavien var ju bara en transportsträcka men då och då passerade man väldigt grå städer med väldigt grå människor. Som Skopje till exempel. Då tittade vi alltid på varandra och tänkte: "Hur kan man bo HÄR? Mitt i ingenstans. Och vad grått! Stackars människor..." (HUR synd det skulle bli om de hade man ju ingen aning om, krig i Europa? Nä, det var otänkbart på den tiden...) Men i alla fall: När skidturisterna från SydSverige passerar Lesjöfors på sin väg mot Sälen så är det nog precis så de tänker, som vi tänkte när vi åkte igenom Skopje för hundra år sedan...

Men, faktiskt, och hur otroligt det än kan låta: Det finns helt normala och trevliga personer i Lesjöfors... Och säkerligen i Skopje också!

Om ni vill läsa artikeln kan ni klicka här!

Om man, som jag, tycker om serier och satir finns det även i varje nummer ett nytt avsnitt av en av Sveriges bästa serier, Arne Anka! Ni vet, han som sa: "Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skitit..." Här är detta nummers avsnitt (ni måste nog klicka på bilden för att kunna läsa):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar